Potęgowanie liczb całkowitych Dalej opracowała: Edyta Kaczmarek

Post on 30-Dec-2015

26 views 0 download

description

Potęgowanie liczb całkowitych Dalej opracowała: Edyta Kaczmarek. Zapisem potęgi gdy podstawa wynosi 6 a wykładnik 4 jest:. 4 6 6 4. POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!. POMYŚL JESZCZE RAZ! Powrót. DOBRZE!. 6 4 Dalej. wykładnik potęgi. podstawa potęgi. 5 3 zapisane w postaci iloczynu to:. 5+5+5 5*5*5 - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Potęgowanie liczb całkowitych Dalej opracowała: Edyta Kaczmarek

Potęgowanie liczb całkowitych

Dalej

opracowała: Edyta Kaczmarek

Zapisem potęgi gdy podstawa wynosi 6 a wykładnik 4 jest:

A) 46

B) 64

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

64

Dalej

wykładnik potęgi

podstawa potęgi

53 zapisane w postaci iloczynu to:

A) 5+5+5

B) 5*5*5

C) 3*5

D) 5*3

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

53=5*5*5

Dalej

Kwadrat liczby -3 wynosi

A) -9

B) -6

C) 6

D) 9

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

Kwadrat liczby -3 to (-3)2=(-3)*(-3)=9

Dalej

(-4)3 jest równe:

A) 12

B) -12

C) -64

D) 64

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

(-4)3=(-4)*(-4)*(-4)=-64

Dalej

Sześcian liczby -2 wynosi

A) -8

B) 6

C) -6

D) 8

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

Sześcian -2 to (-2)3=(-2)*(-2)*(-2)=-8

Dalej

83 jest równe

A) -512

B) -24

C) 24

D) 512

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

83=8*8*8=512

Dalej

Wartość wyrażenia (-5)2+(-14) wynosi:

A) 4

B) -24

C) 11

D) -39

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

(-5)2+(-14)==25+(-14)==11

Dalej

(-1)26 wynosi

A) -1

B) 1

C) -26

D) 26

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE

(-1)26=1

Dalej

-5 do potęgi trzeciej wynosi:

A) -15

B) 125

C) 15

D) -125

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

(-5)3=(-5)*(-5)*(-5)=-125

Dalej

(-4)0 jest równe:

A) 1

B) 0

C) 4

D) -4

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

(-4)0=1

Każda liczba podniesiona do potęgi zerowej daje 1

Dalej

(-6)*(-6)*(-6)*(-6)*(-6) zapisane w postaci potęgi to:

A) (-6)4

B) (-6)*4

C) (-6)5

D) (-6)6

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

(-6)*(-6)*(-6)*(-6)*(-6)=(-6)5

Dalej

Wartość wyrażenia 52-(-3)3 jest równa:

A) -2

B) 2

C) 52

D) -52

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

52-(-3)3==25-(-27)==25+27=

=52

Dalej

Wartość wyrażenia (-6)2:(-9) wynosi:

A) -4

B) 4

C) -5

D) inny wynik

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

(-6)2:(-9)=

=36: (-9)=

=-4

Dalej

(-1)47 jest równe:

A) 1

B) -1

C) 47

D) -47

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE!

(-1)47=(-1)

Dalej

Wartość wyrażenia 62-(-4)2 jest równa:

A) 20

B) 52

C) -20

D) Inny wynik

POPEŁNIŁEŚ BŁĄD!

POMYŚL JESZCZE RAZ!

Powrót

DOBRZE

62-(-4)2=

=36-16=

=20

Dalej

GRATULUJĘ!!!